21.12.20

Ψήφισμα Συλλόγου Μελών ΕΔΙΠ ΕΜΠ για καταστολή διώξεις σε Σεπόλια

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Σύλλογος Μελών ΕΔΙΠ ΕΜΠ καταδικάζει απερίφραστα τον κυβερνητικό αυταρχισμό, την αστυνομική βία και καταστολή που είχε ως στόχο την συγκέντρωση και πορεία σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και απλού κόσμου για το συμβολικό εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Η κυβέρνηση προχώρησε στην πρωτοφανή, τουλάχιστον για τα δημοκρατικά χρονικά της χώρας, απόφαση να αδρανοποιήσει πλήρως την ισχύ του άρθρου 11 του Συντάγματος σε ολόκληρη την  Επικράτεια, απλώς με απόφαση του αρχηγού της αστυνομίας για 4 μέρες!

Απέναντι σε συντεταγμένη πορεία πολιτών που τηρούσαν υποδειγματικά τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, τα οποία η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας τηρεί στο ακέραιο παρά το τεράστιο προσωπικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος, έστειλε μεγάλο όγκο αστυνομικών δυνάμεων, απάντησε με αναίτιες και απρόκλητες επιθέσεις, δεκάδες προσαγωγές, και προκάλεσε τραυματισμούς διαδηλωτών, ενώ ακόμη και μετά την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων, συνέχισε τη βίαιη, προκλητική και επικίνδυνη για την ατομική ασφάλεια των πολιτών συμπεριφορά. Και όλα αυτά ενώ μόνο ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις αποδείχτηκε ότι υπήρξαν ομάδες που αγνόησαν πλήρως  τα μέτρα προστασίας και τις αποστάσεις!

Αναφέρεται συγκεκριμένη περίπτωση, όπου στις 5 περίπου το απόγευμα και ενώ η συγκέντρωση που είχε λάβει χώρα στο Σταθμό Λαρίσης είχε ολοκληρωθεί, διαδηλωτές επέστρεφαν στο σταθμό Μετρό Σεπολίων καθώς ήταν  ο μόνος ανοιχτός, αφού οι σταθμοί Λαρίσης και Αττική ήταν κλειστοί για να επιστρέψουν σπίτι τους. Ομάδες αστυνομικών με μηχανές άρχισαν να συγκεντρώνονται στο σημείο. Μια ομάδα εισέβαλλε στην πυλωτή της πολυκατοικίας όπου ο Ο.Κ., φοιτητής και η μητέρα του εισέρχονταν για να μπουν σπίτι τους!

Συνέλαβαν το φοιτητή και προσπαθούσαν να τον προσαγάγουν, ενώ στις διαμαρτυρίες της μητέρας του, του κόσμου της γειτονιάς που ήταν τριγύρω καθώς και μιας δικηγόρου που βρισκόταν στο δρόμο, οι αστυνομικοί δεν αντέδρασαν. Μετά την προσαγωγή του φοιτητή, πληροφόρησαν ψευδώς την οικογένειά του ότι τον μετέφεραν στο ΑΤ Κολωνού. Αμέσως πλήθος κόσμου που είδε το περιστατικό πήγε στο κοντινό ΑΤ ενώ την ίδια στιγμή συνέρρευσαν με  ταχύτητα αστραπής δεκάδες περιπολικά, μηχανές και πλήθος ένστολων σε κάθε στενό της γειτονιάς. Οι γονείς και η αδερφή του φοιτητή ζήτησαν να τον δουν. Προπηλακίστηκαν και χτυπήθηκαν από αστυνομικούς, με αποτέλεσμα της συμπλοκής ο πατέρας να πάθει καρδιακό επεισόδιο και να μεταφερθεί επειγόντως στο νοσοκομείο ενώ η αδερφή του να συλληφθεί, χτυπημένη στο κεφάλι, μαζί με ένα φίλο του Α.Κ. Παρέμειναν όλοι σε ΑΤ και σήμερα πηγαίνουν στα δικαστήρια.

Καθίσταται φανερό πως στόχος της κυβέρνησης ήταν οτιδήποτε άλλο εκτός από την προστασία της δημόσιας υγείας. Είναι ή μετακύλιση  της ευθύνης για την τραγική κατάσταση του συστήματος υγείας σε εργαζόμενους, φοιτητές και το λαό, ώστε να διαχύσει επικοινωνιακά τις δικές τις συντριπτικές ευθύνες για τα τραγικά ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων? Είναι προσπάθεια να αμαυρωθεί το διαχρονικό αγωνιστικό μήνυμα του Πολυτεχνείου και να ξεμπερδέψει μια για πάντα με (άλλο) ένα από τα ενοχλητικά κεφάλαια της νεότερης ελληνικής ιστορίας? Είναι μια απόπειρα δημιουργίας ενός «υγειονομικού διπόλου» που θα εξυπηρετήσει πολιτικούς σχεδιασμούς?

Όποια και αν είναι η βαθύτερη στόχευση, σημασία έχει ότι οι χτεσινές κινητοποιήσεις κατέδειξαν ότι ο λαός μπορεί να είναι εξαιρετικά ώριμος και υπεύθυνος και να ακυρώσει στην πράξη την ένταση της καταστολής και της αναίτιας απαγόρευσης. Το μήνυμα του ανυποχώρητου αγώνα, που είναι και το ίδιο το μήνυμα του Πολυτεχνείου, ακούστηκε δυνατά.   

Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στους συλληφθέντες και ζητούμε την άμεση απελευθέρωση τους.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.